Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Ara różowooka

Ara różowooka

Ara różowooka (Ara rubrogenys) - można ją spotkać w suchych lasach centralnej Boliwii.
Długość ciała tej papugi wynosi 55–60 cm, a masa: 450–650 g. Większość upierzenia oliwkowozielona. Czoło, pokrywy uszne i brzeg skrzydeł pomarańczowoczerwone. Obwódka oka jasnoróżowa. Dziób jest czarny.
Żywi się owocami i nasionami. Żyje w niewielkich stadach. Okres składania jaj przypada na luty i marzec. Zniesienie liczy jeden do trzech jaj. Samica wysiaduje je sama przez 26 dni.
Kategoria zagrożenia wg IUCN: EN
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki